Nataliya » Specials » Veganisme
Nataliya: Informatie van A tot Z

Alle benodigde informatie over de veganistische leefstijl

Alle benodigde informatie over de veganistische leefstijl Het veganisme is een leefstijl waarbij er wordt gestreefd naar een volledig diervriendelijk bestaan. Veel vegetariërs eten geen vlees (en vaak ook geen vis) en dragen geen kleding van leer of bont. Veganisten kopen juist helemaal geen producten waar dierlijke resten in zijn verwerkt of waarbij dieren nodig zijn geweest voor de productie van bepaalde producten.

De veganistische leefstijl

De veganistische leefstijl is de meest diervriendelijke leefstijl die er is en gaat nog een stap verder dan het traditionele vegetarisme. Veganisten consumeren geen dierlijke voedingsmiddelen, dus naast vlees, zuivel, eieren en honing, zijn bijvoorbeeld ook dierlijke E-nummers en gelatine uit den boze. Maar het veganisme beperkt zich niet tot de keuken. Veganisten dragen bijvoorbeeld geen kleding van dierlijke producten, zoals wol, bont en leer. Daarnaast kopen veganisten ook geen andere producten waar dierlijke producten in verwerkt zijn, zoals bijvoorbeeld kaarsen die gemaakt zijn van bijenwas. En uiteraard laten veganisten cosmetica en andere producten die op dieren zijn getest, links liggen.

Reden om veganist te worden

Veganisten hebben vaak dezelfde motieven als vegetariërs. De drie meest gehoorde redenen waarom mensen besluiten om een veganistische leefstijl te hanteren, zijn:
  • Veganisme is beter voor het milieu
  • Opkomen voor dierenrechten
  • Veganisme is beter voor de gezondheid.

Vragen over veganisme beantwoord

Doordat veganisme in opkomst is, neemt ook de behoefte aan informatie over veganisme toe. Helaas is het in Nederland en België nog niet altijd even gemakkelijk om aan informatie te komen wanneer men specifieke vragen rondom het veganisme heeft. Het doel van deze special is daarom om antwoord te geven op zo veel mogelijk vragen waar veganisten mee te maken krijgen. De nadruk wordt hierbij gelegd op gezondheidsaspecten rondom veganisme, voedingstips en praktische tips die een veganistische leefstijl vergemakkelijken.

Staat jouw vraag over veganisme er niet tussen?

Deze special wordt regelmatig aangevuld met nieuwe inhoud. Ben je op zoek naar een antwoord op een specifieke vraag? Druk dan control + F in. Er verschijnt een balk waarin je een woord kunt intypen waarop je wilt zoeken. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je thuis veganistisch kunt koken? Typ dan het woord ‘thuis’ of 'koken' in de balk. Indien deze vraag is beantwoord, dan kom je op deze manier vanzelf bij het artikel uit. Is deze vraag nog niet beantwoord? Laat dan een reactie achter op één van de onderstaande artikelen met het verzoek om deze vraag te beantwoorden en wellicht wordt jouw vraag binnenkort beantwoord!
Wat eten veganisten niet?

Wat eten veganisten niet?

Tegenwoordig hoor je de term veganisme steeds vaker. Maar nog lang niet iedereen weet precies wat een veganistisch dieet inhoudt. Veganisme is een flinke stap verder dan vegetarisme; vegetariërs eten…
Wat eten veganisten?

Wat eten veganisten?

Een veganistisch dieet kan worden gezien als een streng vegetarisch dieet, waarin behalve vlees en vis ook geen eieren, zuivel, honing en andere dierlijke voedingsmiddelen worden geconsumeerd. Daarnaa…

Tips om veganistisch uit eten te gaan

Veganistisch uit eten gaan klinkt vaak lastiger dan het is. Het veganisme is nog echt in opkomst en daarom zie je in de meeste restaurants nog niet veel veganistische gerechten op het menu staan. Maar…

Tips om thuis veganistisch te koken

Bij de overstap op een veganistisch dieet zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Thuis veganistisch koken klinkt wellicht ingewikkeld, maar met een goede voorbereiding, de juiste k…
Gepubliceerd door Nataliya op 21-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!